1. Chleb bezglutenowy Aztec – Opinie – Cena – Zamienniki – Ulotka – Skład

Chleb bezglutenowy Aztec

Chleb bezglutenowy Aztec

Nietolerancja glutenu to zespół zaburzonego wchłaniania wywołany genetycznie uwarunkowaną, nieprawidłową odpowiedzią immunologiczną na gluten zawarty w produkcie. Typowym powodem nietolerancji glutenu są kłopoty trawienne po zjedzeniu pokarmu zawierającego gluten. Czy zatem ludzie z nietolerancją skazane są na odmawianie z ulubionych posiłków Niekoniecznie?. Można znaleźć na rynku niezawodne zamienniki, a nawet mieszanki do wypieków, by nasycać się smakiem chlebka. Wiele osób nie wyobraża sobie regularnego życia bez pieczywa w sposobie odżywiania się.
Dziś chcę pokazać Ci właśnie taką kompozycję do wypieku pieczywa bezglutenowego.

Chleb Aztec to pieczywo bez zawartości soi, laktozy, składników poddanych promieniowaniu jonizującemu, oleju palmowego, wolny od alergenów. Nie posiada barwników, aromatów i konserwantów. Głównym składnikiem pieczywa Aztec jest mąka nopal Mexico – pełnowartościowa mąka z opuncji figowej.

Skład chleba bezglutenowego Aztec:

• skrobia ziemniaczana
• skrobia modyfikowana z tapioki
• mielone ziarna słonecznika łuskanego
• mąka z opuncji figowej nopal
• dekstroza
• sól
• guma guar (zagęszczacz)
• lecytyna słonecznikowa (emulgator)
• mielony kminek
• kwas askorbinowy (polepszacz)
• kwas cytrynowy (regulator kwasowości)

Chleb Aztec nie zawiera zbóż zawierających gluten (pszenicy, jęczmienia, żyta, orkiszu i kamutu), oraz pochodzących od nich produktów. Nie zawiera też orzechów, jaj, skorupiaków, ryb oraz pochodzących od nich produktów. Jest całkowicie bezpieczny dla osób z celiaką oraz nietolerancją na gluten.

Sposób przygotowania chleba Aztec:

Mieszanka do wypieku pieczywa Aztec to 500g proszek, który należy delikatnie wymieszać przed otwarciem torebki. Z kolei zawartość wysypujemy do żaroodpornego naczynia, dodajemy 5 g suchych drożdży, 340 ml letniej wody, mieszamy całość ok. 10 minut używając rąk lub miksera na wolnych obrotach, aż do powstania jednolitej masy. Całość wstawiamy do rozgrzanego do 35 – 40 stopni piekarnika i pozwalamy mieszance rosnąć w tych warunkach przez 20 minut. Z kolei wyjmujemy masę, delikatnie mieszamy oraz formujemy z niej bułeczki, lub wlewamy do formy na chleb. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 60 minut, a po odstaniu pieczemy w 200 stopniach w piekarniku przez 60minut. Po tym czasie nasz chleb jest gotowy.
Chlebek wyciągamy chrupiący i pyszny. Jest łatwy w przygotowaniu oraz bezpieczny dla osób z nietolerancją glutenu. Jeśli raz go upieczesz, to obiecuję, że będziesz do niego wracać.

Chleb Aztec opinie:

„Najtrudniej było mi zrezygnować z pieczywa. Z każdej strony słyszałem, że nie mogę, bo mąka to mój wróg przy nietolerancji na gluten. Jakież było moje zdziwienie, gdy małżonka do kolacji podała mi kromkę pieczywa. Pysznego chleba! Dowiedziałem się, że specjalnie go dla mnie wypiekała ze specjalnej bezglutenowej mieszanki. Zjadłem ze smakiem, a żonę chwaliłem po wszystkich znajomych!”
Jan 49 lat

„Odważyłam się zmierzyć się upieczeniem własnego bezglutenowego chleba, wybierając mieszankę Aztec. Nie dość, że wszystko poszło mi łatwo i błyskawicznie, to smak chleba zadowolił wszystkich domowników. Polecam gorąco!”
Anna 37 lat

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *